mandag 30. august 2010

Dans: Tamara Rojo-Isadora-part 2

Ååååååååå, dans!

søndag 29. august 2010

Et forsøk verdt


Jeg fant jeg fant- og lot meg inspirere...På bloggen Grys kjøkkenskriverier fant jeg oppskrift på yoghurtpudding med nektarinrose-! Den ble da ganske fin.... Men ser man på bloggen hennes så er det jo helt fantastik så vakkert det ble! Det øverste bildet er mitt, det rett under er hennes...Det ble herlig og friskt uansett. Oppskriften og bildet er henter fra dette blogginnlegget.
Dagens bukett

fredag 27. august 2010

Blomkarsevrimling

”Og me går inn i det som e den siste sommarhelgå”............
 sier mannen på Vestlandsrevyen på TV. Det vil jeg nesten ikke gå med på, og jeg trøster meg med at blomkarsen blomstrer og blomstrer, den gir seg ikke. Og det slår meg at det er en stund siden tiåringen syklet, her har blomstene gjort sitt inntog og bokstavelig talt stukket ...stilker i hjulene! Og jeg koser meg med boken Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai. Store spørsmål får hvile litt nå. Og fremdeles er det bomster å få....og jeg logger av mens andre logger på. (sånn, nå skal jeg slutte å rime.....)




tirsdag 24. august 2010

er der- for deg


Bildet er hentet fra bloggen Hjartesmil- og jeg falt for den måten å ha bøkene stående i stativ på. Helt genialt. Jeg vil ha bøker synlige rundt meg, tilgjengelige, akkurat der for deg når du trenger de. Det er de når de står slik. Jeg leser og leser, som aldri før. Det er fint. Bokelskere.no fikk meg på kjøret igjen.

mandag 23. august 2010

som i går

Det er ikke tiåringen min som sitter der og følger med på at storebror lager lapper....Det er meg og MIN storebror. En av de, han som er to år eldre. Min lillebror rydder i bildearkivet hjemme hos foreldrene våre  og sender stadig ut nye skatter som vi nå får tilgang til digitalt. Det er bare herlig! Og stadig nye overraskelser blir åpenbart, gamle minner blir som nye og som det nettopp skjedde- i  går eller noe sånt.. Jeg kan veldig godt huske den stadige beundringen over det storebrødre alltid fikk til.. . Det gjaldt å ta til seg og lære. 

søndag 22. august 2010

fredag 20. august 2010

skap dialog....!

GOD HELG!

onsdag 18. august 2010

Starry starry night (Don McLean)


Har du tid så sett deg ned med denne og nyt den. Sangen som er tilegnet  Vincent Van Gogh og hans bilder. Han døde lutfattig mens bildene nå selges til millioner. Så vakkert. Sterkt.
Starry starry night.
-Utdrag fra teksten:
Starry, starry night.
Paint your palette blue and grey,
Look out on a summer's day,
With eyes that know the darkness in my soul.
Shadows on the hills,
Sketch the trees and the daffodils,
Catch the breeze and the winter chills,
In colors on the snowy linen land.
Starry, starry night.
Flaming flowers that brightly blaze, Swirling clouds in violet haze,
Reflect in Vincent's eyes of china blue.
Colors changing hue, morning field of amber grain,
Weathered faces lined in pain,
Are soothed beneath the artist's loving hand.
Don McLean



Starry, starry night.
Paint your palette blue and grey,
Look out on a summer's day,
With eyes that know the darkness in my soul.
Shadows on the hills,
Sketch the trees and the daffodils,
Catch the breeze and the winter chills,
In colors on the snowy linen land.
Starry, starry night.
Flaming flowers that brightly blaze, Swirling clouds in violet haze,
Reflect in Vincent's eyes of china blue.
Colors changing hue, morning field of amber grain,
Weathered faces lined in pain,
Are soothed beneath the artist's loving hand.
(Don McLean)


Du finner mer av teksten her

tirsdag 17. august 2010

Krøll på tunga er gøy



Sett i gang og syng! Skolen er i gang;)

mandag 16. august 2010

kan ikke sies for ofte

...........ønskereprise fra ett år tilbake

MANDAG 17. AUGUST 2009


Den gode lærer i liv og diktning av Inge Eidsvåg



Ti bud for lærere









1. Du skal kunne og være glad i dine fag
2. Du skal være glad i fortellinger
3. Du skal være nærværende
4. Du skal se elevene
5. Du skal være glad i dine elever
6. Du skal ha forventninger og stille krav til deg og dine elever
7. Du skal ofte ha med deg noe nytt
8. Du skal bidra til kollegiets trivsel og utvikling
9. Du skal bidra til samtalen om skolens samfunnspolitiske rolle
10. Du skal våge å være lærer!
Disse punktene finner vi i boken til Inge Eidsvåg:
”Den gode lærer i liv og diktning."

fredag 13. august 2010

Bybanen som kunst

Laetitia Le Chatton fra Frankrike er også glad i Bergen- og her har hun malt bybanen. Hun holder på med en mastergradsoppgave om identitet ved Universitetet i Bergen,  på Institutt for digital kultur. Reklamen forteller hele tiden hvem vi skal være og er med på å stjele identiteten vår, mener hun. Maleteknikkene har hun lært seg selv.


(Kilde: Dagens BT- papirutgaven)

torsdag 12. august 2010

YES!


YES! Sommern er ikke over ennå. Thank you for the smile upon your face!

tirsdag 10. august 2010

Mer om kjærlighet- og kjærleik

I går hadde jeg og min mann 14 års-bryllupsdag. Om vi feiret med noe spesielt? Jeg kunne jo si at vi dro til fjells i går og opplevde akkurat det du ser på bildet....Ja, det har vi også gjort i sommer, men ikke i går.

Men dagen ble fin for det.

Og så har jeg fått en veldig hyggelig award fra Mammadamen som gjorde meg både stum og glad. TUSEN TAKK, fine Mammadamen. Gi meg litt tid, så kommer jeg sterkere tilbake....

I anledning dagen i går og i anledning livet i sin helhet....., her kommer et av de vakreste diktene jeg vet om.




Definisjon 



Kjærleik, seier rosa, er ein ange. 

Kjærleik er ei kviskring, seier havet. 

Kjærleik er eit sukk, seier vinden. 

Kjærleik, seier lyset, er ein loge. 

Å, alle desse løgner! 

Kjærleik...er ei tåre! 



Josefa Murillo 


søndag 8. august 2010

Tre år gammel kjærlighet


Heldig den som har bursdag i begynnelsen av august. Han får de vakreste bursdagsbukettene. Vårt bursdagsbarn ble tre år på fredag. Tre menneskeår. Og det vil si......hvor mange katteår? Han er den fineste katten i universet- i følge tiåringen. Enig.
Han ser like rar ut som oss hvis han er for nær linsa,
men kan mye mer om total og helhjertet sløving.

Og han har alltid visst at kos er livsviktig, 
og det gjør han krav på med den største selvfølge.

lørdag 7. august 2010

Verdens snilleste kusine

Min tiåring er heldig....for hun har verdens snilleste kusine. Da vi var på besøk i Oslo så hun dette nydelig lille hjerteskrinet ligge i vinduet hos min søster. Datteren hennes er stor - hun er ungdom og går på videregående! Og da hun var på min datters alder kjøpte hun dette vakre lille skrinet i Paris. Tiåringen fallt pladask for det, og spurte meg om det var mulig å kjøpe et sånt når vi en gang skulle reise til Paris....For vi skal vel det? Min store flotte niese må ha ha hørt hva hun sa...for i avskjedgave, da vi skulle reise til Bergen igjen, da ga hun tiåringen min det! Det er jo det fineste i verden. Og kan romme en akkurat passe stor hemmelighet. TUSEN TAKK!

fredag 6. august 2010

Ballblom i stedet for bibliotek..


Noen blomster savner jeg av og til veldig, veldig sterkt å se igjen. Blomster jeg plukket mye som barn, da jeg oppholdt meg mye i en spesiell del av landet på sommeren. En del av landet jeg ikke er så ofte i lenger. Og da jeg plutselig kom over dette bildet (og uff- jeg har mistet adressen der jeg fant det.....sorry) på nettet måtte jeg bare legge det inn i bloggen min. Så kan jeg stikke innom av og til her og se på de gule praktblomstene, som vokser aldeles vilt i den virkelige verden(tenk på det!) i store deler av Østlandsområdet.... og sikkert flere steder. Men i min barndoms sommerferier var det fullt av dem. Og særlig rundt st. Hans. Og de gjorde blomsterkransene  perfekte.

Da ble det innlegg om ballblom i stedet for om det å stå i kø og vente på at biblioteket skulle åpne i dag(altså torsdag, klokka er visst over 00.00). Det var en litt absurd følelse, egentlig. Det åpnet ikke før kl. 12.00,  vi var flere som stod der med litt desperasjon i blikket...Jeg var der for å hente en bok jeg har ventet på. (Vi, de druknede av Carsten Jensen) Da bibliotekaren endelig kom bort og åpnet og vi "strømmet" inn sa jeg på fleip: "Det er jo nesten som på rockekonsert!" Den var det ingen som tok. Det var hvertfall ingen som lo-! Er lov å prøve seg..

torsdag 5. august 2010

Om å lese på lånt tid

Jeg har hatt min beste lesesommer på lenge-! Det føles hvertfall slik akkurat nå når jeg har kommet hjem fra bl.a Oslobesøk hos min søster. Der fant jeg boken Den lukkede bok av Jette A kaarsbøl, og da var jeg solgt. Solgt på en litt klaustrofobisk måte. For jeg visste at jeg ikke kunne låne med meg boken hjem til Bergen. Min søster hadde nemlig lånt den av en annen venninne-! Det resulterte i intensiv lesing i ledige øyeblikk og sene nattetimer....og i dag ble jeg ferdig på formiddagen før vi dro hjem med toget på ettermiddagen.
Det er alltid litt trist når man er ferdig med en engasjerende bok. Man har oppholdt seg så lenge i det universet. En vil bare ha mer. Det er litt som med sommerferier også det. Eller hyggelige besøk hos søster....;)

tirsdag 3. august 2010

Vepsens offisielle liv


et deilig sted å være





Jeg er på besøk i Oslo hos min søster, med sol på terassen og fugler og ekorn i furulunden. Herlig, herlig. Men skal man nyte kald hvitvin og en god salat med god dressing ute på terassen…. Da kommer vepsen. Ikke bare en- mange. Og den bryr seg ikke om honningskålen man setter på den ene siden av bordet som en avledningsmanøver. Ikke interessant. 
Hvitvin og vineddik- mye bedre. Men hva er det med bien og vepsen?

Jeg googlet Hva er forskjellen på bie og veps? og fikk dette svaret, som jeg fant på denne siden.


Det er veldig mange forskjeller. Men det er mange forskjeller mellom veps og bier, og det spørs jo hva du legger i begrepet veps og hva du legger i bier. Men om du tenker på honningbier kontra våre norske stikkveps som jordveps, tysk veps, norsk veps, rød veps o.s.v. så er det noen påfallende forskjeller.

Honningbiene har pels. Det er praktisk og nyttig når de skal samle blomsterstøv (pollen) samt å bedre isolasjonen. Vepsen ser hårløs ut, og har ikke så mange eller så lange hår. For en jeger så er det en fordel å være glatt da dette er lettere å holde seg ren. Det gjør også vepsen glatt slik at den lettere klarer å gli seg unna i kamp.

Vepsene kan bruke brodden til å drepe store og vanskelige byttedyr, så da er det en fordel å kunne lett trekke brodden ut igjen. Biene bruker brodden kun til forsvar og den har derfor mothakker slik at brodd og giftkjertler kan rives løs. Giftblæra fortsetter å pumpe gift inn i fienden slik at smerte og irritasjon blir størst mulig. Det er heller ikke så lett å kvitte seg med bare brodden som med bien.

Biene lever i all hovedsak av blomsterstøv og nektar. Vepsene livnærer seg av rov. Men vepsene kan livnære seg av veldig mye. Tar gjerne nektar og søtsaker. Finner den middagsrester kan den få hjelp av sine medsøstre til å frakte maten til bolet. Jeg har sett hundrevis av veps partere og frakte bort et stort kokt fiskestykke i løpet av noen få timer.

Biene har pollenkurv til å samle pollen i, de har honningmage til å lagre nektar og omdanne den til honning. Biene produserer vokstavler hvor de fostrer opp yngelen. Vepsene bruker tremasse som omdannes til papir til å lage sine yngeltavler av. Biene sin yngeltavler henger loddrett, mens vepsene sine er vannrett. Biene bruker begge sider av yngeltavlene, vepsene bare den ene siden.

Biene har flerårige samfunn, mens vepsene sine samfunn bare lever noen få sommer og høstmåneder. Biene svermer når de skal grunnlegge nye samfunn, mens vepsebolene startes av en enkelt dronning som har overvintret.

Det er massevis av andre forskjeller, men dette får klare seg i denne omgang!



Vepsen er jo dømt til å stå på samme liste som brunsneglen, den! Listen over de uønskede, unyttige, plagsomme, påtrengende og aggressive. Men den må da være viktig for noe? Bare det at den kan stikke flere ganger-! Bien har bare et stikk, og det dør den av. Den som virkelig strever og jobber for at vi skal nyte det søte. Verden er av og til underlig innrettet. Biene er også de mest avanserte arkitektene , den bygger husene sine i sekskantede former der larvene ligger. Personlig har jeg nå alltid vært mest glad I humler. Så lodne og late. Harmløse. Litt på en snurr. Humlesnurr.