et deilig sted å være
Jeg er på besøk i Oslo hos min søster, med sol på terassen og fugler og ekorn i furulunden. Herlig, herlig. Men skal man nyte kald hvitvin og en god salat med god dressing ute på terassen…. Da kommer vepsen. Ikke bare en- mange. Og den bryr seg ikke om honningskålen man setter på den ene siden av bordet som en avledningsmanøver. Ikke interessant.
Hvitvin og vineddik- mye bedre. Men hva er det med bien og vepsen?
Jeg googlet Hva er forskjellen på bie og veps? og fikk dette svaret, som jeg fant på denne siden.
Det er veldig mange forskjeller. Men det er mange forskjeller mellom veps og bier, og det spørs jo hva du legger i begrepet veps og hva du legger i bier. Men om du tenker på honningbier kontra våre norske stikkveps som jordveps, tysk veps, norsk veps, rød veps o.s.v. så er det noen påfallende forskjeller.
Honningbiene har pels. Det er praktisk og nyttig når de skal samle blomsterstøv (pollen) samt å bedre isolasjonen. Vepsen ser hårløs ut, og har ikke så mange eller så lange hår. For en jeger så er det en fordel å være glatt da dette er lettere å holde seg ren. Det gjør også vepsen glatt slik at den lettere klarer å gli seg unna i kamp.
Vepsene kan bruke brodden til å drepe store og vanskelige byttedyr, så da er det en fordel å kunne lett trekke brodden ut igjen. Biene bruker brodden kun til forsvar og den har derfor mothakker slik at brodd og giftkjertler kan rives løs. Giftblæra fortsetter å pumpe gift inn i fienden slik at smerte og irritasjon blir størst mulig. Det er heller ikke så lett å kvitte seg med bare brodden som med bien.
Biene lever i all hovedsak av blomsterstøv og nektar. Vepsene livnærer seg av rov. Men vepsene kan livnære seg av veldig mye. Tar gjerne nektar og søtsaker. Finner den middagsrester kan den få hjelp av sine medsøstre til å frakte maten til bolet. Jeg har sett hundrevis av veps partere og frakte bort et stort kokt fiskestykke i løpet av noen få timer.
Biene har pollenkurv til å samle pollen i, de har honningmage til å lagre nektar og omdanne den til honning. Biene produserer vokstavler hvor de fostrer opp yngelen. Vepsene bruker tremasse som omdannes til papir til å lage sine yngeltavler av. Biene sin yngeltavler henger loddrett, mens vepsene sine er vannrett. Biene bruker begge sider av yngeltavlene, vepsene bare den ene siden.
Biene har flerårige samfunn, mens vepsene sine samfunn bare lever noen få sommer og høstmåneder. Biene svermer når de skal grunnlegge nye samfunn, mens vepsebolene startes av en enkelt dronning som har overvintret.
Det er massevis av andre forskjeller, men dette får klare seg i denne omgang!
Vepsen er jo dømt til å stå på samme liste som brunsneglen, den! Listen over de uønskede, unyttige, plagsomme, påtrengende og aggressive. Men den må da være viktig for noe? Bare det at den kan stikke flere ganger-! Bien har bare et stikk, og det dør den av. Den som virkelig strever og jobber for at vi skal nyte det søte. Verden er av og til underlig innrettet. Biene er også de mest avanserte arkitektene , den bygger husene sine i sekskantede former der larvene ligger. Personlig har jeg nå alltid vært mest glad I humler. Så lodne og late. Harmløse. Litt på en snurr. Humlesnurr.
Takk for ei gasta honningkake av ein mail med mykje vit og kunnskap om kor tungt vepsen så å seie kan trakke i bakken så det både forskrekkar og irriterer, om ikkje slett så gale så likevel til litt sommarleg smertefylt lyst som f.eks der i Dyretråkket på overgangen mellom det urbane og gamleskauen. Triveleg! Sommar!
SvarSlettVirkelig trivelig- Og vepsen har vel livets rett, han også... Sommer i Dyretråkket er topp;)
SvarSlettTakk for givende innføring - jeg har en del uoppgjort, og en oppgjort med vepsen. Den har livets rett, men ikke i utemiddagen vår :( Vårt hus er elsket av vepsen pga. takkonstruksjonen som gir rom for mange vepsebol. Da må jeg bare tette inngangen, og vips (veps) har man en rasende flokk av veps utenfor inngangen. Etter noen timer gir de opp, og problemet er løst.
SvarSlettFant ellers denne i Dagbladet: http://www.dagbladet.no/2010/08/27/tema/foreldre/barn/klikk/familie/13145472/