søndag 14. november 2010

Den hersens familien- igjen

Bildet hentet fra BT, lørdag 13.11.2010,
Skuespiller ved DNS, Ragnhild Gudbrandsen


Fortsettelsen om Familien – et farlig sted kom i papirformatet av  lørdags BT  denne helgen. I en artikkel blir høstens program på DNS gjennomgått. Den røde tråden er ”den hersens familien”, det dysfunksjonelle og de skjulte hemmelighetene i familiens innerste sirkel. Ulike fagpersoner og rollefigurer fra stykkene blir referert. Bjarte Hjelmeland (sjefen sjøl) mener vi ikke kommer forbi de samme mellommenneskelige forhold og problem som folk også før Shakespeare sin tid kom oppi ...Familieterapeut Liv Sæbø mener familiehemmelighetene fortsatt vil bestå.


 Hva som er skambelagt endres med tiden, men behovet for en fasade og vellykkethet (facebook og blogge-fasaden, kanskje...?) gir alltid grobunn for hemmeligheter. I historiene vi  liker å fortelle om oss selv vil vi ikke gi plass til rus, overgrep, psykisk sykdom, utroskap..... det stemmer ikke med den fortellingen vi har om familien,  mener hun. 
Den  ytre fortellingen om familien er den vi helst vil dele på facebook/twitter, i blogglandia og på jobb. Kan vi snakke om det som gjøre vondt i familien? Psykolog Frode Thuen refererer til Knausgård og forklarer den enorme reaksjonen han fikk på å ”blotte” familien sin med at familielivet jo alltid har vært anstendighetens siste skanse...Knausgård bryter denne barrieren. Vi snakker lettere om psykiske problemer enn om det indre familielivet. Det inkluderer flere enn oss selv, så det er naturlig at vi har noen  barrierer. Vi er lojale.
illustrasjon: Ingri Egeberg

Thuen mener at vi liker å se mislykkede og håpløse familieforhold på film eller teater, vi kan distansere oss fra det, tenke at ”takk og lov, så ille har da ikke vi det...!” Samtidig kan vi kjenne oss litt igjen, nikke og føle et viss ubehag. Vi kan lære noe, vi ser at vi også kan fortie, vi kan havne i de frykteligste situasjoner dersom vi slutter å snakke om det som også er vanskelig....Så drar vi hjem og har fått en anelse sterkere ryggrad, en anelse sterkere vilje til åpenhet. 
Repertoaret til Den Nationale Scene i Bergen denne høsten:
 "Lang dags ferd mot natt" av Eugene O`Neills (Riksteatret sin versjon, med bl.a. Liv Ullman)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar