tirsdag 16. november 2010

"This is a boys world"- VOL 1

Fra filmen Holes

Jeg har lest tre bøker samtidig. Det er ikke å anbefale. Derimot er bøkene å anbefale. Jeg har hatt et “få-engelsk-mer -under-huden”-prosjekt med meg selv, derfor har jeg lest de på engelsk. To av bøkene har jeg delvis hørt på lydbok (gøy!) En annen ting de har har hatt til felles er at de har handlet om gutter og oppvekst. Det gjorde det berikende og interessant, og lettet litt på frustrasjonen over å lese de samtidig.  Her er bøkene:

Boy av Roald Dahl 
Holes av Louis Sachar

Første bok ut:

HOLES av Louis Sachar

Stanley kommer fra en familie som har blitt forfulgt av uflaks i flere generasjoner. Ikke underlig da at han feilaktig blir dømt for tyveri og sendes til Camp Green Lake på “forbedringsanstalt”. Leiren ligger midt ute i en ørken der det kryr av giftige firfirsler og solen brenner fra en skyfri himmel hele dagen. Det sies at det ikke har regnet der på over hundre år, og guttene må stå opp halv fem om morgenen for å unngå den verste heten.  Jobben består av å grave hull etter hull, og de som driver leiren er tydelig oppsatt på å finne noe…Camp Green Lake har en gripende og noe bisarr forhistorie som vi etterhvert får innblikk i. Jeg var litt skeptisk i starten av boken og fryktet at det skulle bli en trist og håpløs skildring av hvor forferdelig unge gutter blir behandlet…..? Ja, det handler om unge gutter i en tøff hverdag,  men så tar det skikkelig av, jeg blir revet med i en skikkelig røverhistorie av en fortelling.  Stanley er suveren! Og ja, han opplever mye uflaks,  men lykken står den tapre bi. Gøy å lese den på engelsk, kan anbefales til 9.-10. Klassinger dersom de skal ha en valgfri roman på pensumet.  Kul bok, rett og slett!


3 kommentarer:

 1. Denne boka leste jeg da den kom ut. Husker at jeg likte den svært godt. Kanskje jeg også skulle lest den på engelsk. Så lurt å friske den opp litt :)
  Da Harry Potter bøkene kom ut ble de lest av meg på originalspråket fordi jeg ikke klarte å vente til oversettelsen kom. Det gikk ganske greit etterhvert, selv om jeg brukte de første sidene til å slå opp på ganske mange ord. Men det tok i grunnen ikke så lang tid før jeg trengte å legge ordboka bort...
  Mener jeg har lest The Boy også, men jeg husker rett og slett ingenting fra den bortsett fra at det er en biografi (kan det stemme?) av Roald Dahl. (Tror jeg må lese den på nytt).
  Ha en fin kveld
  Og så kjekt at du ble glad for awarden. Ta den når det passer for deg :)
  Klem tonje

  SvarSlett
 2. Ja, men den hørtes jo kjekk ut. Er min datter på 12 for ung til å lese den (på norsk), tror du? Hun er en skikkelig lesehest, og litt guttete av seg. Hun likte veldig godt Harry P. bøkene, men jeg er slett ikke så sikker på at eventyr er det hun foretrekker. Hadde vært kjekt å gi henne noe annerledes til jul, men det må jo samtidig ikke være FOR voksent.
  :-)

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige ord! Tonje; det stemmer at BOY er selvbiografisk, ja.
  Nefertiti; 12 år og moden jente med guttesleng....Ja, hvorfor ikke? Den har aboslutt realisme , men også et trekk av "fantastisk" litteratur, viss du skjønner.. det er visse elementer som er mytisk/ eventyrlige, men de skygger ikke over virkeligheten, for å si det slik.;)

  SvarSlett