søndag 16. august 2009

Et annet liv av Per Olov Enquist


Jeg har endelig kommet meg godt inn i Per Olov Enquist sin selvbiografi "Et annet liv". Etter intense uker med Stig Larson og Lisbet Salander var det litt av en overgang. En må stille seg inn i et annet modus. Les mer om bokanmeldelsen her.

Her et litt fornøyelig utdrag fra boken (s. 154, Gyldendal 2009)

Han har samarbeidet med Bergman i et par teaterstykker og forteller nå Bergman hvordan han skal løse problemet med vanskelige journalister:


"Samme hva de spør om, sier han, skal du bare ta en kort pause, liksom et reflekterende øyeblikk, og så skal du svare at "Jaa, det er i skjæringspunktet mellom språket og moralen at vår nye frihet blir synlig".
Forvirret og lattermild spør Bergman om han virkelig kan svare slik på alt mulig, uansett hvordan spørsmålene lyder, og blir innstendig forsikret om at så er tilfellet. Intervjuerne kommer til å bli flate. Bergmann blir svært begeistret, går for å hente en blyant og noterer nøyaktig. "Det er i skjæringspunktet...mellom...språket og moralen...he he he ... at vår nye frihet...he he he...blir synlig."
Dermed fikk denne kritikkmaskinen likevel sin praktiske anvendelse til slutt."

3 kommentarer:

  1. Hei, er innom for første gang og ville bare si at du har en fin blogg! Hege

    SvarSlett
  2. tusen takk for hyggelig kommentar;-)

    SvarSlett
  3. Jeg liker også Enquist svært godt. Han er nok den forfatteren eg har lest flest verk av, og Styrtet engel ga et uutslettelig inntrykk. Et annat liv begynte jeg på tidlig i år, men så har jeg liksom ikke fått lest så mye etter at Prinsen kom ... sikkert ikke overraskende ... Men ihverfall så var det moro å lese at du leser den, og koser deg med den:-9 God lesning!

    SvarSlett