Jeg leste boken om Snorre sel som barn og likte den særdeles godt. Husker de fine tegningene og den blide Snorre som hoppet fra isflak til isflak, og jeg bekymret meg over at han var litt for uforsiktig. Det var mange farer som truet. Som voksen ble jeg gjort oppmerksom på at isflaket hadde Norgeskartet sine konturer og at boken ga et spark til makthaverne i Norge i 1941. Den ble gitt ut på John Griegs forlag i Bergen. Med tegninger og tekst ble det plantet koder som harsellerte med “den nye tid.” Onkel Bart var England, Brummelabb Sovjet og spekkhoggeren Glefs var selveste Tyskland. For ikke å snakke om skumle Sving og Svang, de var fra N.S.
Det er like fascinerende hver gang å fortelle om denne boken til ungdommene i norsktimene, med dette spørsmålet som utgangspunkt: “Kan bøker forandre deg og verden? Kan bøker true en makt?” Tenk at en barnebok ble sett på som farlig! Jeg skjønner godt at de som rakk å kjøpe den før den ble inndratt så på den som et dyrebart klenodium, den ble en bidragsyter til å holde motet oppe i en mørk tid. Les mer om boken her.
Så morsomt! Denne har jeg ikke hørt om før, men nå fikk jeg lyst til å lese den og formidle den videre :)
SvarSlettSå gøy at du ikke hadde hørt om det før, da! For oss som bor i Bergen, blir vi med jevne mellomrom påminnet dette, siden forfatteren var Bergenser ;-)
SvarSlett