mandag 1. februar 2010

Madeleine Thien: Det vi ikke vet

For to uker siden ville jeg ta en pause fra Knausgård og rett og slett lese en bok jeg IKKE hadde hørt noe om fra før.... Nå har jeg våget meg på en liten bokanmeldelse:


Madeleine Thien: Det vi ikke vet
Gail produserer radiodokumentarer i Vancouver og foreldrene hennes er immigranter fra Malaysia og Kina. Når boken begynner er Gail faktisk død, og hennes liv og prosjekt er en av de historiene som blir fortalt ved tilbakeblikk i romanen. Det er tapet og savnet som danner grunntonen i boken. Gails kjæreste Ansel snakker om sorgen med sin gamle nabo, som selv har vært enkemann i flere år og har blitt vant til å leve med savnet etter sin Patricia:


”Sorg er den tiden da man stiller alle spørsmålene. Hvis man ikke finner en måte å få svar på dem , kommer man ikke til å leve videre. Man kommer ikke til å tenke på å få barn. Kanskje det er en evolusjonsmessig nødvendighet for å finne en måte å akseptere døden på, din egen eller andres. Vi glemmer at det er en mulighet. Folk dør, og vi blir overrasket. Det synes alltid så usannsynlig. Det er et bedrag. Det er som det du sa om perspektiv. På avstand kan jeg akseptere alt. Jeg kan se tingene som gjentar seg, mønstrene og så videre. Jeg aksepterer at universet er tretten milliarder år gammelt. Men på nært hold, akkurat her, er stedet man føler smerte, sorg. Akkurat her er det ting jeg aldri kan forsone meg med. det som hjelper meg, er når jeg sovner og drømmer om henne, drømmer om min Patricia, og hun sier: Det er ikke noe å bekymre seg over. Slapp av. Gi slipp på det. ” Han rister på hodet. ”Men det skjer ikke ofte nok, slett ikke ofte nok.”

Gail forsøker å løse en gåte fra fortiden, fra hennes foreldres liv i Asia. Handlingen beveger seg i et spenn fra 2. verdenskrig i Malaysia og Kina til nåtiden i Canada og Vancouver. Det er uvant å sette seg inn i krigshistorien fra dette området av verden. Jeg får plutselig et innblikk i en verdensdel jeg har lest lite om fra før. Denne delen av handlingen er brutal og vond, slik livshistorier blir når krigen ubønnhørlig skjærer inn i menneskers skjebner. Gail skjønner at det er mye foreldrene ikke har fortalt henne, det er så mye hun ikke vet. Det er disse gåtene som driver handlingen fremover og gjør at jeg vil vite mer. Jeg ble kanskje litt skuffet på slutten. Boken er først og fremst drevet av en indre handling, hva som skjer i personenes tanker og følelser, hvordan de forsoner seg med fortiden og livet sitt her og nå.

Jeg lot være å lese noe om forfatteren mens jeg leste boken. Det falt litt på plass da jeg etterpå leste at boken har flere sammenfallede punkter med Madeleine Thiens eget liv. Blandt annet var hun selv i en sorgprosess over tapet av sin mor da hun skrev boken. Sorgen var så inderlig beskrevet, uten å bli sentimental. En vakker og sterk fortelling.


Madeleine Thien

5 kommentarer:

 1. Jeg skjønner akkurat hva du mener med å lese en bok du ikke har hørt noe om fra før. Jeg kan helt miste lysten på å lese bøker som omtales o-ver-alt!

  Jeg er halvveis i første bind av Knausgårds kamp, og blir helt distrahert av at jeg ser forfatterens ansikt for meg hele tiden. Forstyrrende.

  Bloggen din er veldig allsidig, fin og godt skrevet - jeg må ikke gå glipp av noe, så jeg legger meg til som følger :-)

  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 2. Så nydelig beskrevet. Jeg elsker slike bøker der jeg kan "reise" og få nye tanker om livet. Jeg holder jo på med Knausgård, jeg også. Men kan godt tenkes det blir Thien etterpå. Jeg ser uansett ikke helt for meg at jeg hiver meg på Knausgård bok nr. 2. "Min kamp 1" er en veldig bra bok, men ikke sånn at jeg føler jeg absolutt må lese de seks andre. Har mere følelsen av "been there, done that" :-)

  SvarSlett
 3. Hei hanne! Velkommen skal du være,-og så hyggelig at du "flytter inn";-) Håper du fortsatt vil trives her...Ja, på bloggen min kommer alt mulig, jeg vet ikke selv hva som kommer neste dag, for å si det slik. Her er terskelen lav...

  Hilde-Gunn: veldig kjekt viss du lar deg inspirere! Jeg har nå lagt inn fokuset på Knausgård igjen, jeg tenkte å havne på "been there, done that" hvertfall med nr. 1, jeg også;) Så får vi se. Har lyst å være i andre univers også denne vintern, ikke bare i "knausen på Knausgård...." hehe

  SvarSlett
 4. Hei igjen, nå var det lenge sidan eg hadde vore innom her, men har nå fått oppdatert meg på dine fine innlegg sidan sist! :) fin bokomtale.

  SvarSlett
 5. Takk for det, Maiken! I dag har jeg foresten skaffet meg både "VAffelhjarte" og "TOnje Glimmerdal" Jeg og niåringen gleder oss og har leseplanen klar-! ;)

  SvarSlett