fredag 31. juli 2009
Fra "Veronikas to liv."
torsdag 30. juli 2009
Fretexfangst
Dette er noe å gi til ungdommen. Ivo De Figueiredo SLIPP MEG, en bok om Henrik Ibsen. (Asch. 2006)
Anja Garbarek
Blåknapp og tiriltunge
i strevet med å tyde
alle fine og fremmede ord jeg kom over
i bøkenes vidløftige verden. Men
de ordene jeg virkelig behøvde
fant jeg aldri i leksika
eller ordbøker. Nei,
de grodde fritt
som villblommer
langs turstien min.
Ingen orkideer,
blåknapp og
tiriltunge.
(Hans Børli
fra samlingen ”Dagen er et brev” (1981))
onsdag 29. juli 2009
Katten
like a bird on a wire
tirsdag 28. juli 2009
Mokkasiner på solvarme heller
akeleiefamiliens sukkerskål
DON`T WORRY.....................;-)
Sol i vårt vindu! Da kan jeg ta bilde av de søte bekymringsdukkene jeg kjøpte i sommer, det er egentlig fire dukker i den, men akeleiegutten og jenten har allerede tatt hver sin som de vil ha under sine puter.... og slik bruker du den. Fortell om dine sorger og bekymringer til dukken, legg den under puten og sov på det............. Herligheten er kjøpt på en herlig butikk i Førde nå i sommer:
mandag 27. juli 2009
regnværslunsj- vi drømmer om sol...
Akkurat dette er viktig på slik en dag, da vi nok en gang må vente på solen. Lunsj til akeleiejenten (9) blir snøfrisk på rugkjeks og en herlig klatt av mormors "brips"-syltetøy........Rips og bringebær rørt sammen .... mmmm
SNEHVIT OG ROSERØD
Arkitekt Steven Holl
I dag var nabojenta på døra og solgte Dagbladet. På en søndag er det bare gull å få det tilbudet. Og jeg håper inderlig, inderlig at ingen aviser er så dumme at de tror nett-avisen kan erstatte den deilige følelsen av å legge seg i sofaen med knitrende avispapir mellom fingrene, noe å bla i, kjenne og brette på. Hvor man kan nyte både det å ta tak i den for å unne seg en fristund og også for bare å slenge den dovent vekk. I dag gjorde reportasjen om arkitekt Steven Holl inntrykk. (”Mannen i gult”, Dagbladet 26. Juli 2009) Han som fikk i oppdrag å bygge Hamsunsenteret på Hamarøy i Nordland. Han gikk så sterkt inn i Hamsuns univers at han tok på seg en gul dress og gikk rundt i småbyen med en tom fiolinkasse. Arkitektene evner å se ut over det trivielle, de tar de store blikkene utover....videre. Og prøver å lande på noe vesentlig.
Han sier selv i reportasjen:
”Problemet i dag er at man får altfor mye informasjon kastet mot seg. Det blir vanskelig å sortere hva som er uvesentlig og hva man skal ta inn over seg. Mennesker trenger å kjenne på følelsen av ensomhet og stillhet for å fordøye inntrykk. Og det kan bare skje på et autentisk sted, et unikt sted på jorda.”
søndag 26. juli 2009
Om akeleien
Her har vi med en kjent og kjær gammel plante, dyrket, gjenstående og forvillet - av og til helt vill. På Hidra opptrer den fullstendig naturalisert i det skogsamfunn (almeskog) den naturlig ville ha tilhørt i Mellom-Europa. Akeleie er en typisk klosterplante som fremdeles holder seg på de gamle klosterlokalitetene, og jeg har sett den i ruinene på Tautra (Nord-Trøndelag) og på Selje (Sogn og Fjordane). Planten er nevnt i Horticultura, den første norske hageboka som kom ut i 1694, og i en norsk flora fra 1906 blir det angitt at den finnes ofte nær kirke- og klosterruiner. Vi kan være rimelig sikre på at akeleie har vært dyrket i Norge siden Middelalderen.
Hvor lenge planten har vært dyrket på Agder er ukjent, men med bakgrunn i at den noen steder opptrer som om den skulle være vill, er det all grunn til å tro at den har vært her svært lenge. Vi vet at den vokste på Lyngøya i Kristiansand før 1808, her ble den sist sett i 1995, og den vokser høyst sannsynlig fremdeles der! På Nes Verk i Tvedestrand kommune er den kjent fra 1831, og i dag er den svært vanlig der. I 1838 vokste akeleie i Arendal, og finnes fremdeles i byen.
Diabolo mot dataspill
Edith Holden
Sommer er blomstenes og bøkenes tid. Jeg kom over en bok jeg aldri har hatt i mitt personlige eie, men du verden så vakker den var. Forfatteren Edit Holden var nok den tids blogger. Hun skrev naturdagbok og tegnet det hun så. Hun led en tragisk skjebne, falt ut i Themsen da hun bøyde seg ut etter en blomst.